Voedselweigering : van faseproblematiek tot de eetstoornis ARFID.
Belgisch-Nederlands webinar
Exclusief voor ouders van kinderen met selectief en moeilijk eetgedrag.

Voedselneofobie, als faseproblematiek, ontstaat vanuit de innerlijke angst bij een kind om van onbekende voedingsmiddelen te proeven en ze hierdoor weigeren. Het hoort bij de mentale en fysieke ontwikkeling van het jonge kind. Het is een fase die rond de leeftijd van 18 maanden aanvangt met een piek op 2,5 jaar. Dankzij een positieve en liefdevolle ondersteuning komen zowel ouders als kind deze fase op een efficiënte en effectieve manier door en wordt er tegelijkertijd gebouwd aan een positieve relatie met voeding en eten.
Voedselneofobie, in de zin van ARFID : een eetstoornis, uit zich in extreme vormen van restrictief of selectief eetgedrag en kan reeds ontstaan vóór de leeftijd van 18 maanden. Kenmerkend zijn gewichtsverlies, onvoldoende gewichtstoename tijdens de groei, voedingsdeficiëntie, afhankelijkheid van sondevoeding of voedingssupplementen, of een verstoring van het psychosociaal functioneren. ARFID verschilt van Anorexia Nervosa in die zin dat er hier geen sprake is van een verstoord lichaamsbeeld of angst voor gewichtstoename. Kort door de bocht: iemand ARFID wil eten, maar kan niet. Iemand met AN kan eten, maar wil niet.
WAT MAG JE VERWACHTEN?
Experten Vicky & Rita
– leggen uit wat de verschillende oorzaken kunnen zijn van voedselweigering
– maken het onderscheid tussen beide vormen voor je duidelijk, ook in begeleiding
– geven aan wanneer je je zorgen mag maken om een te eenzijdige of te lage voedselinname
– geven adviezen en tips om hiermee als ouder om te gaan en je kind zo goed mogelijk te begeleiden
– we halen veel voorbeelden aan uit de praktijk
PRAKTISCH
Woensdag 01 februari 2023
20u (duurtijd 90 min)
Online via ZOOM
Kostprijs: 7,50 EUR*
Reserveer via de webshop jouw plaatsje om LIVE deel te nemen t.e.m.29 jan.
Achteraf wordt de opname ook te koop aangeboden voor wie niet LVE kan deelnemen.
Wij kijken er alvast samen naar uit,
Tot dan!
Vicky De Beule & Rita Maris
* de vraagprijs is kostendekkend, eventuele opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.
OVER DE SPREKERS
Vicky De Beule (1977) studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit Antwerpen en was meer dan 15 jaar actief in de communicatie- en eventsector. Toen bij 2 van haar 3 Coeliakie werd vastgesteld, werden zij geconfronteerd met een levenslang dieet zonder gluten. Dit deed haar interesse in voeding en het effect op het menselijk lichaam nog meer groeien en ze startte via afstandsonderwijs de bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde. Nadat ze als erkend diëtiste afstudeerde, lanceerde ze de Proeftoren (het educatieve spel om jonge kinderen fruit en groenten te leren proeven) en specialiseerde zich in de preventie en aanpak van moeilijk eetgedrag bij het jonge kind. Ze begeleidt ouders en kinderen m.b.t. voedselneofobie, ook kinderen met ARFID, en geeft regelmatig vormingen voor zowel ouders als professionals. In juni ’21 verscheen haar eerste boek “Ik lust dat niet“. Je vindt haar aanpak terug onder de naam Positief Voeden en kan haar volgen op INSTA en facebook onder dezelfde accountnaam.
Rita Maris (1976) heeft een eigen tekstbureau en is werkzaam als freelance journalist en tekstschrijver. Ze is ervaringsdeskundige op het gebied van ARFID: twee van haar kinderen hebben deze diagnose gekregen. Dat deed haar besluiten op zoek te gaan naar informatie over deze nog onbekende eetstoornis en resulteerde in de eerder verschenen boeken Over leven met ARFID, Thijs lust geen ijs en ARFID te lijf! Ook is zij ARFID-ambassadeur bij WEET, de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen en brengt zij deze eetstoornis door middel van lezingen onder de aandacht in de maatschappij.